Restaurantkosten

Kies een aanslagjaar en bekijk het overzicht. Steeds aangepast aan de nieuwe wetgeving.

Wanneer je met een zakenpartner, klant of leverancier een zakenlunch of -diner doet, kan je deze kost in aftrek nemen in je inkomenstenbelasting. Het gaat dan over alle kosten van maaltijden die opgediend worden op restaurant, inclusief de drankkosten en ook catering tijdens een seminarie. Elke inrichting waar maaltijden worden bereid en verkocht om ter plaatse te worden geconsumeerd worden gezien als restaurant, dus ook een broodjeszaak of taverne komen in aanmerking.

Vergeet zeker je BTW-bonnetje niet! Best betaal je ook met de bank- of kredietkaart zodat je aantoont dat je zelf hebt betaald en geen bonnetjes van familieleden of kennissen wilt inbrengen. Deze kosten zijn pas aftrekbaar wanneer je ze maakt om een beroepsinkomen te verwerven of te behouden.

Nog belangrijk: hoe gezellig het ook is om met de familie (tijdens het weekend) een hapje te gaan eten, doe je dit best niet. Zakendiners of -lunches gaan volgens de fiscus best door tijdens de week zonder familie bij.

Aanslagjaar

Kost Aftrekbaar % Btw-aftrek
Aan derden terugbetaalde kosten 69% Niet aftrekbaar
Tijdens seminaries 69% Dranken en maaltijd: 0%
Bedrijfsfeesten 100% (voorwaarde max. 1x per jaar) - Traiteurkosten: niet aftrekbaar - Sterke drank, tabak, logies: niet aftrekbaar - Organisatie door onderneming zelf: aftrekbaar - Versieringskosten: niet aftrekbaar
Doorgerekende kosten (afzonderlijk vermeld op factuur) -100% aftrekbaar voor de facturerende partij - 69% aftrekbaar voor de gefactureerde 100% aftrekbaar (0% voor aan wie doorgerekend wordt)
Door vertegenwoordigers voedingssector 100% Niet aftrekbaar
Aan derden terugbetaalde kosten 69% Niet aftrekbaar